قهوه فرانسه
قهوه فرانسه در حقیقت نه یک از انواع دانه های قهوه در دنیا بلکه یک روش خاص از عصاره گیری از دانه های قهوه است که به وسیله عبور جریان آب جوش به مرور از روی پودر قهوه شما، و سپس فرآیند فیلتر شدن و جداسازی عصاره قهوه از تفاله های قهوه به حاصل میشود.این نوع قهوه با تمرکز بر روش از استخراج و به دلیل آزاد سازی عطر و طعم شدید قهوه به عنوان یکی از محبوب ترین و پرفدارترین قهوه های دنیا محسوب میگردد.
قهوه فرانسه از نظر اندازه سایز آسیاب کمی از قهوه ترک درشت تر است و دانه های آن به اندازه شکر می باشد. قهوه فرانسوی از ترکیب دانه های روبوستا و عربیکا درست می شود. درصد ترکیب این دانه ها با هم برابر نیست و به ذائقه و میل مصرف کننده بستگی دارد
قهوه ای کهدر کشورمان اصطلاحا با نام قهوه فرانسه می شناسیم درسایرکشورها با نام قهوه چکه ای و قهوه فیلتری Drip Coffee)) شناخته می شود. این قهوه در میان مردم اروپا و آمریکا بسیار محبوب و پر مصرف میباشد .
قهوه فرانسه معمولا به عنوان نوشیدنی اصلی در وعده صبحانه و منشا ساختن یک روز پر انرژی در نظر گرفته میشود.

چطور قهوه فرانسه درست کنیم؟
برای درست کردن قهوه فرانسه، دو نوع دستگاه وجود دارد:
دستگاه فرنچ پرس
قهوه ساز برقی
تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس:
دستگاه فرنچ پرس مثل یک پارچ بزرگ است و یک دسته هم دارد. این دستگاه از یک بدنه اصلی، یک درپوش و یک اهرم پرس تشکیل شده است. برای تهیه قهوه با فرنچ پرس ابتدا باید قهوه مخصوص فرنچ پرس را تهیه کنیم.درجه آسیاب این نوع قهوه نسبتا درشت است و برشتگی و رست ملایمی دارد. در این روش در حالت متداول به ازای هر قاشق غذاخوری قهوه، به نصف فنجان آب نیاز است
مراحل تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس:
1- برای شروع کار آب را تا نزدیکی نقطه جوش گرم می کنیم و درست قبل از آنکه به نقطه جوش برسد آن را از روی شعله بر میداریم
2- قهوه آسیاب شده را داخل ظرف میریزیم
3- سپس مقدار کمی آب را به صورت دایره ای، طوری که تمام سطح قهوه مرطوب شود و کف تولیدکند در دستگاه می ریزیم.
4- بعد از 30 ثانیه آن را به آرامی هم می زنیم.
5- پس از 30 ثانیه، بقیه آب را به آرامی و به صورت دورانی در دستگاه می ریزیم.
6- درپوش را می گذاریم و اهرم را به آرامی سرجای خود قرار می دهیم (اهرم را به سمت پایین فشار نمی دهیم)
7- چهار دقیقه صبر می کنیم.
8- سپس اهرم را به آرامی به سمت حرکت میدهیم.
در آخر قهوه را به آرامی در لیوانمیریزیم.نوش جان!!.
تهیه قهوه فرانسه با دستگاه قهوه ساز برقی:
تهیه قهوه فرانسه با دستگاه قهوه ساز بسیار آسان تر از تصور شماست!
این دستگاه شامل یک قوری، یک محفظه قهوه که در بالای قوری قرار دارد و یک محفظه آب است که در کنار محفظه تعبیه شده است. برای تهیه قهوه فرانسه با این دستگاه کافی است قهوه را در محفظه قهوه و آب را هم در محفظه آب بریزید.
یادتان باشد قهوه باید مناسب قهوه فرانسه آسیاب شده باشد. ضمناً به ازای هر قاشق غذاخوری قهوه، نصف فنجان آب مورد نیاز است.پس از گذشت چند دقیقه، دستگاه به صورت خودکار قهوه را در قوری ریخته و به شما تحویل دهد.
قهوه فرانسه در مقایسه با بقیه انواع قهوه بافت رقیق تری دارد و به همین دلیل می توانید از ظرف بزرگتری برای نوشیدن استفاده کنید.
قهوه فرانسه چقدر کافئین دارد؟
میزان کافئین موجود در قهوه فرانسه در حالت معمول کمتر از بقیه قهوه ها است. به طور مثال کافئینموجود در یک فنجان اسپرسو، سه برابر همان اندازه قهوه فرانسه است.
لذا به دلیل اینکه قهوه فرانسه معمولاً در فنجان بزرگ مصرف می شود، در مجموع حاوی کافئیتنی به مراتب بیشتر از سایر قهوه ها میباشد.
ذکر این نکته هم ضروری میباشد که به هر حال کافئین موجود در هر نوع قهوه به ترکیبات دانه های آن مدل قهوه بستگی دارد به طور مثال اگر در ترکیب آن از دانه های روبوستا بیشتر استفاده شده باشد کافئین یشتری در قهوه موجود میباشد.
خواص و مضرات مصرف قهوه فرانسه
قهوه فرانسوی علاوه بر طعم خوشمزه و عطر دلچسبی که دارد، از خواص متعددی برخوردار است. در ادامه به برخی از خواص این نوشیدنی اشاره خواهیم کرد:
کاهش خطر بیماریهای قلبی
کاهش خطر ابتلا به دیابت
محافظت از کبد
افزایش تمرکز
مبارزه با افسردگی
همچنین به مانند سایر انواع قهوه استفاده بیش از حد قهوه فرانسه در طی روز برای افرادی که مستعد فشاز خون و اظطراب هستند توصیه نمیگرد
همه چیز درباره قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو یک نوشیدنی اصیل و با خاستگاه ایتالیایی است و از ترکیب دو کلمه Perssure و Express تشکیل شده است .قهوه اسپرسو با عبور دادن آب نزدیک به نقطه جوش با فشار زیاد از میان دانه های آسیاب شده قهوه تهیه می شود. اسپرسو فرمی غلیظ از قهوه با طعم کامل است که در غالب «شات» سرو میشود.
قهوه اسپرسو یکی از پرطرفدارترین قهوه های دنیا محسوب می شود. دلایل این محبوبیت بالا را می تواند سرعت بالا فرآیند آماده سازی قهوه اسپرسو، غلظت بالای قهوه خروجی، کافئین بالا و سرعت تاثیرگذاری آن در بدن دانست. باید بدانید که بسیاری از نوشیدنی های دیگر مثل لاته، کاپوچینو، موکا، آمریکانو و… بر پایه قهوه اسپرسو تهیه می شوند. از لحاظ ظاهری، قهوهی اسپرسو را میتوان با لایهای از کف (فوم)که روی نوشیدنی تشکیل میشود شناخت. این لایه ی طلایی رنگ (نه سفید و قهوه ای ) نشانه غلظت و سنگینی و مرغوبیت قهوه اسپرسو میباشد.
تفاوت میان قهوه و اسپرسو و سایر انواع قهوه به میزان آسیاب و فرآیند تهیه آنها بازمیگردد. دانههای اسپرسو بهشیوه ای آسیاب میشوند که یکپارچگی بیشتری نسبت به قهوه داشته باشند و هنگام عبور پرفشار آب داغ هم محکم به یکدیگر میچسبند. نتیجه کار هم یک شات اسپرسوی دلچسب است که هم میتوان به تنهایی نوشیدش و هم لیستی بلندبالا از نوشیدنیهای دیگر مثل کاپوچینو و آمریکانو را با آن تهیه کرد.
اسپرسو طعمی برجستهتر و عمیق تر از سایر سایر انواع قهوه دارد. نسبت بالای قهوه به آب موجب این میشود که طعم واقعی قهوه را بیشتر در یک شات اسپرسو احساس کنیم. در واقع عناصر مختلف مانند رایحه، شیرینی، برشتهکاری، اسیدی بودن و طعمهای منحصربهفرد، بیشتر در اسپرسو به چشم میآیند.
اسپرسو با توسعه شهرنشینی به سرعت در ایتالیا محبوب شد و گسترش آن درقاره اروپا در فاصله زمانی کوتاهی میسر میگردد. ذائقه مردم انگلیس در نوشیدن قهوه و شیر باعث شد اسپرسو در این کشور درقالب قهوه کاپوچینو به اوج محبوبیت برسد. حال آنکه مثلا در آمریکا با توجه به حجم کم شیر نوشیدنی مثل کاپوچینو، لاته پرطرفدار شد! محبوبیت روز افزون قهوه لاته در آمریکا باعث شد در دهه 90 کمپانی استارباکس آن را به صورت جهانی تجاری سازی کند.

روش های تهیه اسپرسو :
همانطور که گفتیم اسپرسو با عبور آب داغ به پودر آسیاب شده قهوه تحت فشار تهیه می شود. برای درست کردن قهوه اسپرسو بهترین و ایده آل ترین شیوه ، استفاده از دستگاه های اسپرسوساز است. این دستگاه ها انواع مختلف خانگی، نیمه صنعتی و صنعتی دارند.
هر کدام از این دستگاه ها ویژگی های خاص خود را دارند که البته نمی توان قهوه عصاره گیری شده توسط یک دستگاه صنعتی را با دستگاه های خانگی مقایسه کرد. اسپرسوساز های صنعتی دارای حجم بویلر (دیگ بخار) بالاتری هستند و فشار استاندارد 9 بار که برای تهیه اسپرسو لازم است را محیا می کنند. از معایب دستگاه های اسپرسوساز این است که همه جا در دسترس و قابل حمل نیستند.
اگر شما بخواهید هنگام سفر یا در طبعیت قهوه اسپرسو نوش جان کنید باید به فکر تهیه موکاپات باشید. موکاپات یک اسپرسو ساز همراه ، کوچک، سبک هستند. تنها با داشتن شعله آتش یا حرارت گاز می توانید قهوه اسپرسو درست کنید. طبعیتآ قهوه تهیه شده به وسیله موکاپات کیفیت قهوه اسپرسو دستگاه های اسپرسوساز را ندارد.
برای تهیه قهوه اسپرسو می توانید از انواع دانه های قهوه عربیکا، روبوستا و یا ترکیب های مختلف آنها استفاده کنید. اما در نهایت این مساله صرفا بستگی به ذائقه شما دارد. در هنگام تهیه اسپرسو باید به این نکته توجه کنید که پودر قهوه کاملآ مناسب روش تهیه شما به وسیله اسپرسوساز یا موکاپات باشد.
میزان رست قهوه در اسپرسو:
میزان رست مطلوب برای قهوه اسپرسو معمولا دارک((Dark Roast روست میباشد.برای این منظور به دمای 230 درجه سانتی گراد نیاز داریم.بد نیست بدانید در رست های قوی تر معمولا طعم اسیدی دانه های قهو محو میشوند و رایحه و طعم اصیل قهوه اسخراج میگردد.
تهیه قهوه اسپرسو با روست لایت ((Light Roast و روست مدیوم (Mediom Roast) هم امکان پذیر است اما همانطور که گفته شد هر رست دانه قهوه کمتر باشد طعم اسیدی بیشتری دارد. در مجموع میتوان گفت که قهوه دارک رست طعمی سازگارتر با اسپرسو دارد.
میزان کافئین در اسپرسو چقدر است؟
قهوه اسپرسو یکی از بهترین منابع کافئین می باشد. بهطور معمول یک فنجون اسپرسو (حدودا ۳۰ میلیلیتر اسپرسو) بین ۴۵ تا ۷۵ میلیگرم کافئین دارد. و در مقابل یک فنجان قهوه دمی ۲۰ میلیگرم کافئین دارد.به همین علت است که اسپرسو در شات های کوچک سرو میشود.
انواع اسپرسو:
اسپرسو ساده
مطابق با توضیحات پیشین اسپرسو (Espresso) نوشیدنی غلیظی است که با عبور دادن آب بسیار داغ و پرفشار از میان دانهها و پودر قهوه دارک رست به دست میآید. این فرایند دم آوردن متفاوت باعث میشود اسپرسو عطر و طعم قویتر و تلخی بیشتر نسبت به قهوه دمی داشته باشد. استخراج هر شات اسپرسو حدودا ۲۵ تا ۳۰ ثانیه زمان میبرد.
ریسترتو((Risteretto :
ریسترتوهم یکی از انواع معروف اسپرسو میباشدکه با یک شات اسپرسو تهیه میشود، اما آب کمتری نسبت به یک شات معمولی دارد و بنابراین باید منتظر غلظت حتی بیشتر و طعم حتی قویتر باشید. اصلیترین تفاوت ریسترتو با اسپرسو این است که ترکیبات کمتری از درون دانههای قهوه آزاد میشوند و بنابراین طعمی شیرینتر را احساس خواهید کرد.
لانگو(Lungo) :
یکی دیگر از انواع قهوه اسپرسو، لانگو میباشد که با مقادیر بیشتری از آب گرم تهیه میشود. برای تهیه این نوشیدنی، زمان بیشتری به فرایند استخراج قهوه اختصاص داده میشود که در نهایت کافئین بیشتری در اسپرسو لانگو تجربه خواهیم کرد. در مجموع لانگو به درد افرادی میخورد که یک نوشیدنی قویتر اما خوشخوراکتر میخواهند.همچنین به دلیل میزان کافئین قابل توجه و طعم عمیقی که دارد، نوشیدن اسپرسو لنگو معمولا در اوایل روز توصیه میگردد.
دوپیو(Doppio) :
دوپیو (Doppio) هم یکی دیگراز انواع خانواده اسپرسو است که با دو شات اسپرسو تهیه میشود. با توجه به استفاده از دو برابر قهوه بیشتر، این نوشیدنی غلیظتر است و تلخی اندک بیشتری هم نسبت به اسپرسو عادی دارد. حتی لایه خامهای روی نوشیدنی هم در دوپیو تیرهتر است.
- برخی از فواید قهوه اسپرسو:
- تقویت حافظه باند مدت
- تقویت تمرکز و قدرت تفکر و تصمیم گیری
- منبع غنی آنتی اکسیدان
- تقویت توان بدنی برای انجام فعتلیت های فیزیکی
- کالری بسیار کم و مناسب برای رژیم های غذایی و ورزشی
- تسهیل کننده فرآیند کاهش وزن
- کاهش خطر سکته مغزی
- بهبود سیستم هضم و گوارش
- کاهش خطر ابتلا به دیابت
- افزایش انرژی و تقویت حالات روحی
همه چیز در باره قهوه فوری
قهوه فوری چیست؟
قهوه فوری یک نوشیدنی تهیه شده از عصاره قهوه دم شده است که فرد را قادر میسازد تا به سرعت قهوه داغ را با افزودن آب داغ و یا شیر به پودر کریستال جامد قهوه و هم زدن مختصر آن تهیه کند.قهوه فوری به صورت تجاری به دو صورت Spry Dry و Freez Dry وجود دارد.
در واقع تفاوت اصلی قهوه فوری با قهوه دم کردنی این است که ما در قهوه های دم کردنی(اسپرسو، ترک، فرانسه و…) پودر آسیاب شده دانه های رست شده قهوه را دم میکنیم.برای دم کردن پودر قهوه روشهای مختلفی مانند دستگاه های قهوه ساز که بیشتر در کافی شاپ ها و رستورانها وجود دارد و همچنین طروف قهوه جوش خانگی که به ان جزوه گفته میشود، استفاده میشود. در حالی که در ،رایند آماده سازی قهوه فوری دانه های قهوه دم شده عصاره گیری شده و پس از بازگرداندن رایه به آنها این امکان را فراهم میکند در کمترین زمان و فقط با اضافه کردن اب جوش به یک فنجان قهوه مطبوع دسترسی داشته باشیم.
همانطور که گفته شد دو روش اصلی برای تهیه قهوه فوری وجود دارد که در ادامه به توضیح مختصری از هر کدام از این روشها میپردازیم:

روش Freez dry :
در این روش عصاره قهوه ابتدا منجمد شده و به قطعات کوچک شکسته می شود و سپس در دمای پایین در شرایط خلاء خشک و رطوبت زدایی می گردد.
روش spry dry :
در این روش عصاره قهوه در هوای گرم اسپری و به سرعت قطرات آن خشک می شود که در این حالت قطرات مستقیما به پودر ریز یا قطعات کوچک تبدیل می گردد.
مزایای قهوه فوری :
سرعت بالای آماده سازی
وزن و حجم کمتر نسبت به دانه قهوه برای تهیه میزان یکسانی از نوشیدنی
ماندگاری بیشتر
آلودگی و ردپای محیطی کمتر
سهولت آماده سازی(عدم نیاز به دستگاه قهوه ساز و…)
و اما نکته پایانی…
در پایان این مقاله به اصلاح یک اشتباه رایج و توضیح یک واژه که در میان مصرف کنندگان قهوه و قهوه فوری پر تکرار میباشد میپردازیم.
گاها پیش آمده که در یک فروشگاه و یا سوپر مارکت، مشتریان از واژه ” نسکافه ” و یا ” کافی میکس” به صورت عام برای قهوه فوری استفاده میکنند. لازم است بدانید “نسکافه” در حقیقت یک از برند های قهوه فوری شرکت نستله میشود که به دلیل شهرت بالا و کثرت استفاده در بازار ایران، به اشتباه به تمامی انواع قهوه فوری اطلاق میگردد. واژه بعدی که نیازمند توضیح میباشد واژه ” کافی میکس” هست که به طور مکرر به گوشمان میخورد.کافی میکس در واقع یکی از از انواع پرطرفدار قهوه فوری است که از ترکیب پودر قهوه دم شده، کافی میت(شیر غیر لبنی) و شکر حاصل میشود.
در بازار ایران کافی میکس با برندهای ایرانی و غیر ایرانی و حتی با طعم های مختلف در دسترس میباشد. این محصول به طورت ساشه ای معمولا تولید میشود و در کشورهای آسیای میانه و به ویژه در کشورهای عربی طرفداران بسیار ی دارد.
قهوه ترک
با یک نگاه اجمالی به لیست انواع قهوه در رستورانها و کافی شاپ ها با یک نام محبوب، اصیل پر طرفدار مواجه میشویم، قهوه ترک!!
قهوه ترک روشی برای تهیه قهوه است که از کشورهای خاورمیانه و اروپایی از جمله ترکیه، ایران و یونان گرفته شده است.
البته باید به این نکته اشاره کرد که اسم این نوع قهوه به دلیل محبوبیت زیاد آن در کشور ترکیه به قهوه ترکی شناخت شده است و زادگاه اصلی این قهوه محبوب، کشور فرانسه است.
ترکیب قهوه ترک از دو نوع عربیکا و روبوستا است. اما عموماً قهوه ترک با استفاده از قهوه عربیکا تهیه میشود.

روش د م کردن قهوه ترک:
یک قاشق چایخوری دانه های قهوه ترک به ازای هر نفر
یک فنجان آب به ازای هر نفر (در صورت تمایل می توانید از شیر استفاده کنید)
یک قاشق چایخوری شکر به ازای هر نفر( در صورت تمایل)
یک ظرف قهوه جوش(در اصطلاح به آن جزوه گفته میشود)
در ابتدا به ازای هر نفر یک قاشق چایخوری پودر قهوه و یک فنجان آب سرد را درون قهوه جوش بریزید و هم بزنید
سپس اگر تمایل داشتید، قهوه تان را شیرین میل کنید، یک قاشق چایخوری شکر هم به ازای هر نفر به آب سرد و قهوه اضافه کنید و ظرف قهوه جوش را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی به جوش بیاید.
پس از حدود 5 دقیقه قهوه شروع به حرکت و بالا آمدن می کند و می توانید به آرامی هم بزنید و پس از دو دقیقه ظرف قهوه جوش را از روی حرارت بردارید و در فنجان ها بریزید و میل کنید.
در نظر داشته باشید در تمایل به طعم شیرین قهوه به هیچ عنوان شکر را بعد از دم کردن اضافه نکنید.
انواع قهوه ترک:
قهوه ترک سنتی
این همان نوع قهوه تر میباشد که به طور معمول دررستورانها و کافی شاپ ها سرو میشود.
در این روش دانه های برشته شده قهوه با دقت آسیاب میشوند و با اضافه کردن آب در قهوه جوش سرو میشود.
قهوه ترک با شیر
مورد علاقه کسانی که طعم قوه ترک را با رایحه ای ملایم تر و متعادل تر میخواهند.
قهوه ترک دیبک((dibek
در این روش دانه های قهوه در هاونهای سنگی و با چکش های بزرگ آسیاب میشود و با عث میشود عطر و رایحه قهوه تند تر شود.
قهوه عثمانی (Ottoman)
قهوه عثمانی با افزودن گیاهان و رایحههای مختلف به قهوه ترکی تهیه میشود.
قهوه منژیک (Menengic)
این نوع قهوه از اضافه کردن میوه درخت منژیک یا همان پسته وحشی به قهوه ترک حاصل میشود.
قهوه فلرتی (Flirty)
این نوع قهوه با اضافه کردن بادام بوداده شده آسیاب شده به قهوه ترک به دست می آید.
خواص مصرف قهوه ترک
کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ
بهبود عملکرد کیسه صفرا
تامین انرژی مورد نیاز بدن به دلیل کافیئن بالا
افزایش قدرت تفکر و تمرکز
افزایش جلوگیری از پوسیدگی دندان
افزایش سوخت و ساز بدن و فرآیند چربی سوزی
بهبود عملکرد روده
سلامت قلب و عروق
بهبود مشکلات گورارشی
بهبود مشکلات پوستی
مضرات مصرف قهوه ترک
مصرف بیش از اندازه قهوه ترک با شکر و شیرینی جات برای افراد مستعد چاقی و دیابت توصیه نمیگردد و همچنین با توجه به کافئین بالای این نوع قهوه مصرف بیش از نرمال موجب افرزایش اظطراب، طپش قلب و بی خوابی میشود.
معرفی 4 نوع معروف دانه قهوه
دانه قهوه در داخل میوه گیاه قهوه یافت میشود. میوه قهوه از این نظر غیر معمول است که ما قسمت بیرونی و میوه ای آن را نمی خوریم. در عوض، هسته آن را بیرون می آوریم و تفت می دهیم.
بیش از 120 نوع گیاه قهوه در دنیا وجود دارد که هرکدام از آنها نوع متفاوتی از دانه قهوه را تولید میکنند. بهطورکلی اکثر قهوههای مصرفی از دو نوع عربیکا و روبوستا و یا ترکیب هر دو هستند که از نظر شرایط رشد، قیمت و طعم با یکدیگر تفاوت دارند.
به طور کلی 4 نوع معروف دانه قهوه در دنیا وجود دارد:
دانه قهوه عربیکا
دانه قهوه روبوستا
دانه قهوه لیبریکا
دانه قهوه اکسلسا
در ادامه به توضیح مختصری در رابطه با هر یک از آنها میپردازیم

دانه قهوه عربیکا

دانه قهوه عربیکا از درختی به نام Coffea Arabica کشت میشود. دانه های عربیکا معروفترین و پرمصرفترین و گرانترین دانه قهوه در سراسر جهان به شمار میرود و به نوعی بیش از 60 درصد از تولید و کشت قهوه در جهان به دانه های قهوه عربیکا اختصاص دارد.
کشور هایی که بالاترین کشت دانه عربیکا در دنیا را دارند عبارتند از برزیل، اتیوپی، کلمبیا و کشور های جنوب قاره افریقا.
دانه های قهوه عربیکا بیضی شکل و نسبت به روبوستا بزرگتر هستند.
دانه های قهوه عربیکا از منظر طعم در دسته بندی شیرین، ملایم و معتدل قرار داده میشوند.درخت قهوه عربیکا کوتاه و کوچک( حدود 6 فوت) و به دلیل حساسیت و آسیب پذیری بالا نیازمند مراقبت و توجه وافر میباشد. درخت قهوه عربیکا در ارتفاع و آب و هوای بارانی رویش و بازردهی بهتری دارد.
کشور برزیل به دلیل داشتن شرایط مذکور بالاترین میزان تولیدو کشت دانه قهوه عربیکا در جهان را دارد.
دانه های قهوه عربیکا نسبت به روبوستا کافئین کمتری دارد (2/1 گرم کافئین در 100 گرم).
دانه قهوه روبوستا

دانه قهوه روبوستا از درختی با نام coffea canephora به دست می آید.دانه روبوستا رتبه دوم تولید قهوه در دنیا را دارد. کشور های اصلی تولید کننده این نوع از قهوه عبارتند از برزیل، اندونزی، ویتنام و کشورهای آفریقای مرکزی.دانه ی روبوستا سطح بالایی از کافئین را دارا هست و طعمی تلخ، تیز و اسیدی دارد.
درخت دانه روبوستا مقاوم و قوی است و در برابر آفات و بیماریها مقاوت بیشتری از خود نشان میدهد و به همین دلیل شرایط معتدل تری هم به لحاظ آب و هوا و هم به لحاظ اقلیم جغرافیایی برای کشت و تولید دارد.طرفداران و مصرف کنندگان اصلی این نوع دانه قهوه بیشتر درکشورهای آسیای جنوب شرقی هستند، ضمن اینکه دانه قهوه روبوستا تقریبا 34 درصد از تولید قهوه رد جهان را به خود تخصی داده و به دلیل انطباق پذیری بالاتر در کشت و نگهداری گیاه، قیمت پایین تری به نسبت قهوه عربیکا دارد.
همچنین دانه قهوه روبوستا کافئینبالاتری به نسبت دانه عربیکا دارد( 2/2 گرم کافئین در هر 100 گرم قهوه)
دانه قهوه لیبریکا

دانه قهوه لیبریکا از درختی با نام Coffea librica حاصل میشود. شکل دانه های لیبریکا تا حدودی نا منظم و تقریبا به دانه های روبوستا شبیه هستند. این نوع از دانه قهوه عمدتا در کشور های غرب آفریقا و آسیای جنوب شرقی کشت میشوند. به طور مثال بیش از 95 درصد از قهوه تولید شده در کشور مالزی از نوع لیبریکا میباشد.
دانه های قهوه لیبریکا به دلیل طعم ترش دودی و میوه ای برای ترکیب و ایجاد عمق و پیچیدگی در طعم، با سایر قهوه ها ترکیب میشوند. کافئین موجود در دانه قهوه لیبریکا از عربیکا بیشتر ولی از روبوستا کمتر میباشد. به طور کلی تولید قهوه لیبریکا کمتر از 2 درصد تولید قهوه در جهان را شامل میشود و به نوعی نادر ترین نوع قهوه به شمار میرود و در کشورهای اسلامی بسیار محبوب و پرمصرف میباشد.
دانه قهوه اکسلسا

دانه قهوه اکسلسا از درختی با همین نام و به طور عمده در کشورهای آسیای جنوب شرقی رویش دارد.(Coffea Excelsa)
درختچه قهوه اکسلسا در مقایسه با سایر درخت های قهوه بزرگتر، بلندتر و دارای برگهای پهن تری هستند.طعم دانه اکسلسا ترش میوه ای هست و برای ترکیب و عمیق تر کردن طعم قهوه انتخاب بهینه ای میباشد
.تقریبا 7% از تولید قهوه در جهان از نوع اکسلسا میباشد و کافئین موجود در آن متوسط و به اندازه قهوه عربیکا دست بندی میگردد.
نوشیدنی های بر پایه اسپرسو
نوشیدنیهایی که پایه آنها اسپرسو است، در واقع قهوههایی هستند که با دستگاه کاپوچینو ساز درست میشوند و دارای سه عنصر مشترک هستند: اسپرسو، شیر بخار داده و کف.
تفاوتهای اصلی بین آنها در مقدار اسپرسو، شیر بخار داده شده و کف داخل نوشیدنی است
در این مقاله تعدادی از محبوبترین و معروفترین نوشیدنی های بر پایه اسپرسو رو برسی خواهیم کرد:

ماکیاتو
نوشیدنی ماکیاتو در حقیقت حاصل ترکیب اسپرسو و شیر بخار داده شده میباشد که در دو نوع ماکیاتو بلند و کوتاه سرو میشود.
در ماکیاتو کوتاه یک شات اسپرسو با شیر داغ و کف روی آن را مشاهده میکنیم اما در ماکیاتو بلند دو شات اسپرسو با همان میزان شیر و کف روی آن در دسترس خواهد بود.
به طور کلی در ماکیاتو شاهد سه طیف رنگی در یک قنجان هستیم: سطح زیرین شامل اسپرسو، سطح میانی ترکیب اسپرسو با شیر و در نهایت سطح بالایی شیر بخار داده شده(فوم شیر).
ریسترتو
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش
ریسترتو عبارت است یک شات اسپرسو با همان میزان قهوه اما با مقدار کمتری آب (تقریبا نصف)
ریسترتو رنگ تیره تر و بافت غلیظ تری در مقایسه با اسپرسو دارد.
آمریکانو
قهوه آمریکانو یا اصطلاحا لانگ بلک( Long Black) یکی دیگر از انواع نوشیدنی های بر پایه اسپرسو میباشد که حاصل اضافه کردن یک شات اسپرسو به یک فنجان آب داغ میباشد.
در حقیقت آمریکانو در میان افرادی که طعم و رایحه اسپرسو را با غلظت و تلخی کمتری میپسندند بسیار محبوب میباشد.
کافه لاته
کافه لاته(Caffee Latte) یکی دیگر از نوشیدنی های بر پایه اسپرسو میباشد که از لحاظ ترکیب شبیه به ماکیاتو میباشد، یعنی ترکیبی جذاب از اسپرسو، شیر و فوم. تفاوت ماکیاتو و لاته در میزان شیر موجود در آن میباشد که در لاته بیشتر است.کافه لاته در فنجانهای بزرگتر سرو میگردد.
کاپوچینو
کاپوچینو به لحاظ ترکیب شبیه کافه لاته میباشد ولی فوم شیر(کف شیر) بیشتری به نسبت لاته دارد. بر اساس استاندارد های کاپوچینو، کف تشکیل شده روی این نوشیدنی نباید کمتر از 2 الی 3 سانتی متر باشد و در آخر بر روی فوم شیر شکلات رنده شده و یا پودر شکلات اضافه میشود.
فلت وایت
فلت وایت (Flat White) در واقع اصالتی نیوزلندی دارد و از لحاظ ترکیبات دقیقا شبیه کاپوچینو میباشد با این تفاوت که فوم شیر و شکلات روی آن در این نوشیدنی حذف میشود.
موکا چینو(موکا)
نوشیدنی بر پایه قهوه اسپرسو دیگر، موکا (Mocha) میباشد که به نوعی حاصل ترکیب کاپو چینو و هات چاکلت میباشد. برای درست کردن موکا پودر شکلات با یک شات اسپرسو ترکیب شده، سپس به آن شیر بخار داده شده و کف اضافه میشود.
آفوگاتو
نوشیدنی آفوگاتو(Affogatto) یکی دیگر از نوشیدنی های بر پایه اسپرسو میباشد که در فصل گرما طرفداران بسیا پروپا قرصی دارد. آفاگاتو از اضافه کردن یک اسکوپ بستنی وانیلی ( یا طعم دلخواه دیگر) به یک شات اسپرسو سینگال و یا دبل حاصل میشود. آفو گاتو معمولا در تابستان و بعد از وعده شام سرو میگردد.
کافی میکس چسیت و چه تفاوتهایی با قهوه قوری دارد؟
قهوه فوری کافی میکس با در نظر گرفتن مشغله ها و شلوغی زندگی امروزی و برای کسانی که در یک زمان کوتاه بدن درد سر و نیاز و وسایل خاص علاقمند نوشیدن یک فنجان قهوه هستند گزینه عالی میباشد.کافی میکس در حقیقت ترکیبی مطبوع از پودر قهوه دم شده، شکر و شیر غیر لبنی هست که به دلیل وجود شکر و پودر خامه ای کننده کالری بالایی دارد و در صورت استفاده بی رویه اثرات منفی افزایش وزن را همراه خود دارد. به همین دلیل افرادی که مستعد چاقی هستند در بایستی در مصرف این نوشیدنی خوشمزه مدیریت مصرف را اعمال کنند.
قهوه فوری خالص که به اشتباه در ادبیات بسیار ی از مصرف کنندگان قهوه، ” نسکافه” نامیده میشود در حقیقت یکی دیگر از انواع قهوه فوری میباشد که به صورت گرانولهای خشک شده به دو روش انجمادی و اسپری تهیه میشود.
در ادامه این مقاله از چند منظر به مقایسه کافی میکس و قهوه فوری خالص میپردازیم:

طعم
کافی میکس طعم ملایم و معمولی را دارد ولی در قهوه قوری پیچیدگی، عمق و پیچیدگی بیشتری تجربه میکنیم.
عطر و رایحه
عطر و رایحه( آروما) موجود در کافی میکس به دلیل قهوه استفاده شده در ترکیب آن که معمولا از قهوه روبوستای نه چندان با کیفیت بهره میگیرد، در مقایسه با قهوه فوری خالص که با روش های پیچیده سعی در حفظ رایحه و عطر آن شده است، شدت کمتری دارد.
روش استفاده
هم در کافی میکس و هم در قهوه فوری خاص جهت دستیابی به به یک فنجان قهوه به زمان زیادی نیاز نداریم و تنها فقط به فنجان آب جوش و یک قاشق برای هم زدن قهوه نیاز داریم.
قیمت
با توجه به محتویات موجود در ترکیبات کافی میکس در مقاسه با میزان تولید و روشهای تهیه در قهوه فوری خاص میتوان با قاطعیت گفت که قهوه فوری خالص ارزش اقتصادی بالاتری در مقایسه با کافی میکس دارد
میزان کافئین و کالری:
در مورد میزان کافئین موجود در کافی میکس به طور دقیق نمیتوان اظهار نظر کرد ولی به طور معمول به دلیل استفاده از قهوه روبوستا در ترکیبات کافی میکس میتوان حدس زد میزان قابل توجهی کافئین در یک ساشه کافی میکس موجود باشد. در مورد میزان کالری هم ناگفته پیداست که در کافی میکس به دلیل وجود شکر و چربی موجود در شیر غیر لبنی، کالری بیشتری در مقایسه با قهوه فوری خالص موجود میباشد( بین 350 تا 400 کالری در هر 100 گرم).
رست قهوه چیست؟
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.دانه های قهوه در حالت خام به رنگ سبز دیده میشود و به خودی خود هیچ طعمی ندارد. ولی این رست قهوه است که باعث تغییرات شیمیایی میشود و به دانهها طعم میدهد. رست کردن قهوه به انواع مختلفی دارد:
روش رست لایت
روش رست مدیوم
روش رست مدیوم دارک
روش رست دارک
در رست قهوه، دانهها برشته میشود، رنگ آنها تیره میشود و طعم شکلاتی و کاراملی به خود میگیرند. در دماهای بالاتر، روی سطح دانه روغن ظاهر میشود. در دمای ۲۰۵ درجه سانتیگراد، دانهها برای اولین بار ترک میخورند و شروع به انبساط میکنند. در حدود ۲۲۵ درجه سانتیگراد، آنها برای بار دوم ترک میکنند. برای داشتن دانه قهوه با کیفیت بالا، هرگز نباید بالاتر از ۲۵۰ درجه سانتیگراد رست شوند. زیرا بیشتر از این دما، آنها شروع به نازک شدن و طعم سوختگی پیدا خواهند کرد.
در ادامه این مقاله به توضیح مختصری در مورد هر یک از روشهای رست قهوه میپردازیم:

روش رست لایت
در این روش دانه های سبز رنگ قهوه در کمترین زمان رست میشوند و بعد از وقوع اولین ترک، دمای داخلی آنها به ۱۸۵ درجه سانتیگراد تا ۲۰۵ درجه سانتیگراد میرسد. روی این دانهها روغن وجود ندارد، زیرا در دمای خیلی بالا رست نشدهاند.
هرچه یک دانه طولانیتر برشته شود، حرارت بیشتر کافئین و اسیدیته آن را خارج میکند. این بدان معناست که رست های لایت دارای بیشترین کافئین و اسیدیته هستند. دانه قهوه لایت میتواند مشخصات طعم متفاوتی داشته باشد، زیرا فرآیند رست شدن کوتاه، از ایجاد برخی تغییرات شیمیایی در داخل دانه جلوگیری میکند. طعمهای اصلی دانه در رست لایت بیشتر قابل تشخیص هستند، زیرا طعمهای حاصل از فرآیند برشته کردن اغلب برجسته نیستند.
روش رست مدیوم
رست مدیوم به دمای داخلی ۲۱۰ درجه سانتیگراد تا ۲۲۰ درجه سانتیگراد میرسد و این بعد از ترک اول رخ میدهد. آنها نسبت به رست لایت اسیدتیه کمتری دارند. عملیات رست مدیوم دانه قهوه مدتی بعد از اولین ترک تمام میشود.
روش رست مدیوم دارک
این دانهها هنگام رست شدن به دمای داخلی ۲۲۵ درجه سانتیگراد تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد میرسند. این در اینجا روی سطح دانهها روغن دیده میشود، زیرا دما به اندازه کافی بالا است. رست قهوه مدیوم دارک طعمی غنیتر دارد و اسیدیته آن کمتر از انواع دیگر است.
روش رست دارک
در این روش دمای رست کردن دانههای قهوه، بین ۲۴۰ درجه سانتیگراد تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد است. روی دانههای قهوه میتوان به راحتی روغنها را مشاهده کرد. دارک رست طعم شیرینتری دارد، زیرا قندهای موجود در دانه های قهوه زمان کاراملی شدن را دارند. طولانیتر بودن فرآیند رست کردن به آن کمک میکند تا عطر و طعم غنیتر و کاملتری ایجاد کند که این موضوع اغلب منجر به داشتن روکش کرهای میشود. همچنین آنها کمترین اسیدیته و کافئین کمتری را در بین تمام انواع رست قهوه دارند.