داستان پیدایش قهوه
بنا بر تاریخ ، در قرن 9 میلادی، اتیوپی اولین منطقه ای بوده است که در آن بوته قهوه یافت شده و از انجا به یمن و شبه جزیره عربستان صادر شده است و به مرور دستور العمل تهیه آن کشف گردید.
قهوه از خاورمیانه توسط بازرگانان ونیزی به ایتالیا معرفی شد پس از آن گسترش قهوه به سرتاسر جهان آغاز شد. بازرگانان هلندی با واردات دانه قهوه به کشورهای مستعمره خود، مصرف قهوه در آسیا را گسترش دادند. همزمان این دانه ها نیز به امریکا راه پیدا کردند.
درباره کشف و پیدایش این نوشیدنی سحرآمیز( قهوه ) داستانها و افسانه های زیادی وجود دارد
یکی از معروفترین آنها داستان کادی یک چوپان حبشه ای است که گله را به مرتع میبرد و در آنجا متوجه شد که گله پس از مصرف دانه های قرمز رنگ از یک بوته ، رفتار عجیبی از خود بروز میدهند .سپس چوپان نیز از دانه ها استفاده کرد و پس از ان متوجه انرژی زیاد در خود شد .چوپان مقداری از این دانه ها را به یک صومعه برد که در آنجا راهب ها مشغول پخت میوه شدند .آنها عصاره دانه را گرفتند و پس از نوشیدن آن متوجه شدند به بیدار ماندن انها برای عبادت شبانه کمک میکند.از آن به این نوشیدنی سحرآمیز( قهوه) به نوشیدنی مورد علاقه آنها برای کمک به بیدار ماندن بیشتر جهت عبادت تبدیل شد.
واژه قهوه، برگرفته از زبان عربی و به معنای از بین برنده اشتها است
درخت قهوه برگهایی همیشه سبز و زیبا داشته و بين ۷ تا ۱۰ متر بلندی دارد و درهواي گرم و مرطوب رشد مي كند. اين درخت گل هايي كوچك و سپيد دارد كه بوی آن بی شباهت به بوی ياسمن(گل یاس) نيست
دانه قهوه گیاهیست با رنگ تیره، مزه تلخ و کمی اسیدی، که به دلیل محتوای کافئین آن، اثر محرک و انرژی بخش بر روی انسان دارد.
این نوشیدنی محبوب ترین نوشیدنی گرم در جهان است و بيش از يك سوم مردم جهان قهوه را دوست دارند و مصرف می كنند.
اگرچه قهوه در حال حاضر محصولی جهانی است، اما سابقه ای طولانی دارد که به تاریخ کشورهای اطراف دریای سرخ گره خورده است. اولین شواهد معتبر از نوشیدن قهوه در قالب نوشیدنی مدرن و امروزی در یمن امروزی از اواسط قرن پانزدهم در زیارتگاههای صوفیان یافت میشود، جایی که دانههای قهوه برای اولین بار به روشی مشابه روشهای فعلی برشته و دم می شدند.
یمنی ها دانه های قهوه را از ارتفاعات اتیوپی تهیه و شروع به کشت کردند .در قرن16 مصرف این نوشیدنی به بقیه خاور میانه ، شمال آفریقا و پس از آن به اروپا نیز گسترش یافت.
در قرن بیستم قهوه به عنوان یک کالای جهای تبدیل شد و فرهنگ متفاوتی از مصرف قهوه در سراسر جهان شکل گرفت.
داستان قهوه در ایران
اولین مصرف قهوه در ایران به دوران شاه عباس صفوی بر میگردد. با ورود قهوه به ایران در این دوران و آشنایی تدریجی مردم با آن ، قهوه خانه ها نیز شکل گرفتند. قهوه خانه، محلی برای نوشیدین قهوه و استراحت بود و با افزایش تعداد آنها و رشد محبوبیت آن در میان مردم، حتی در کاروانسراها و استراحت گاه های بین راهی هم، قهوه خانه ها بنا شدند . تا به این زمان چای به ایران وارد نشده بود و قهوه به عنوان یک نوشیدنی محبوب و فراگیر در فرهنگ مصرف ایرانیان شناخته میشد. قهوه در تمام مراسمات و مهمانی های رسمی و غیر رسمی و در وعده های صبح ظهر و شب ایرانیان استفاده میشد تا با وارد شدن رقیب اصلی خود، چایی مواجه گشت!